Tamsieji Radviliškio rajono viešųjų pirkimų užkaboriai

0
2087
Radvilškio rajono meras išeina iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus.

Po to, kai STT agentai 2011 metų pabaigoje išsivedė merą Antaną Čepononį ir jo parankinius, rajone vieša paslaptis dėl iš anksto žinomų viešųjų konkursų laimėtojų nebeliko paslaptimi. Kelis metus trukusi baudžiamoji byla pabaigta ir kelios dešimtys bylos tomų tapo prieinamos visuomenei susipažinti. Pateikiame keletą telefoninių pokalbių išklotines bei pokalbių tarp A.Čepononio ir jo suokalbininkų. Iš karto perspėjame, kad kai kurie pokalbiai neatrodo labai rišlūs, o kai kuriuose net naudojami necenzūriniai žodžiai.

Dėl Šaukoto bažnyčios rekonstrukcijos

2011 metų birželio 21 dieną ryte vyko pokalbis tarp bendrapartiečių TS – LKD narių Čepononio ir Aloyzo Juodžio, tuometinio rajono savivaldybės tarybos nario. Skambutis telefonu merui prieš pradedant darbą:

Antanas Čepononis: Ne, nėra, nėra Šaukoto garantinio rašto, suprantat? Patikrini, trys procentai nuo bendros sumos, jeigu grąžint, man jau vakar, kada čia sukviečiau aš eilinį pasitarimą dėl visų tų projektų…

Aloyzas Juodis: Aha.

Antanas Čepononis: Ir kada susakė, čia jau yra kriminalai. Už tai būk tada tu pusę dvylikos – ateik pas Eugenijų (Pranevičių, tuometinį Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorių – red.)

Pokalbis tarp įmonės UAB “Leo statyba” akcininko A.Juodžio ir įmonės direktorės Vilmos Adomaitienės

Vienas iš dviejų įmonės akcininkų Aloyzas Juodis telefonu aptaria su Vilma Adomaitiene apie viešųjų pirkimų subtilybes rajone. STT pokalbį užfiksavo 2011 metų birželio 30 dienos vidurdienį:

Vilma Adomaitienė: Aloyzai, iš tikrųjų galiu paskambinti šita, nes paskambina ir sako, ir pačiai juokas ima, jau mane kaip kokią mafijos motiną, klausyk, jau visi įsivaizduoja.

Aloyzas Juodis: Tai tu ir esi mafijos motina, ar ne?

Vilma Adomaitienė: Klausyk, iš tikro man skambina žmonės, kurie iš tikrųjų laimėjo Vaižganto mokyklos rekonstrukciją, tai yra apšiltinimo darbus ir ieško tikrųjų vietos meistrų, kuriems galėtų perduoti užsakymą.

Aloyzas Juodis: Žiūrint, už kiek jie ten nori.

Vilma Adomaitienė: Tai va, tai va.

Aloyzas Juodis: Reikia šnekėtis.

Vilma Adomaitienė: Tai va, tai va. Tai iš tikro pas mane yra kontaktai, jie sakom jie mielu noru perleistų tą užsakymą, jiems matyt kažkas tai nelabai ir gaunas, laimėt laimėjo, o ne mo, ne, ne, matyt, nes negali vykdyti.

Pokalbio pabaigoje Aloyzas Juodis pamini, kad Vaižganto mokyklos rekonstrukcijos konkursą laimėjo Panevėžio Statybos Trestas.

Pokalbis tarp Aloyzo Juodžio ir Eugenijaus Pranevičiaus apie Laimutės Šlamienės domėjimąsi viešuoju pirkimu, kurį laimėjo A.Juodžio ir G.Žilėno įmonė “Leo statyba”. Pokalbis telefonu įvyko iš karto po A.Juodžio ir V.Adomaitienės tą pačią dieną.

Eugenijus Pranevičius: Jo, galingas, čia nespėju skaityt Šlamienės skundus, o tik…

Aloyzas Juodis: Ak, prie ko ji – tarybos narė. Jinai domisi, ekonominius reiškia, efektas, motyvacija ir bliamba taip, kaip žinai premjer ministrė tokiam lygy, nei nach..i pasiųst žinai.

Eugenijus Pranevičius: Nu vienu žodžiu, bet kaip ją kultūringai pasiųst?

Aloyzas Juodis: Pizd..ec, įsigijome bliamba…

Pokalbis Antano Čepononio kabinete 2011 metų liepos 12 dieną. Be mero dalyvauja Vilma Adomaitienė, Leonas Šeštokas, buvęs “Leo statyba” įmonės savininkas ir direktorius, Šaukoto bažnyčios rekonstrukcijos projekto darbų vadovas, Romualdas Jazukonis, Radviliškio miesto kultūros centro direktorius, Darius Brazys, laikinai einantis savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

Antanas Čepononis Vilmai Adomaitienei: Pasiūlymas tau kaip direktorei imtis veiksmų, logiškų, nes projektas (Šaukoto bažnyčios – red.) stovi, kad jis būtų įgyvendintas viskas yra, visos procedūros. Kas buvo, aš siūlau padėti į šoną ir pradėt oficialiai per abudu objektus (kalbama ir apie Radviliškio parke rekonstruojamą Latvių namelį – red.), nes tai įmanoma, nėra nieko neįmanomo. Reikia tik duoti dirbti ir  tada gaunam rezultatą arba priešingu atveju šūdą. Ir jau kaltų mes neieškosim, kalti yra. Ir bus kalba ne, ne, ne, ne, ne, ne apie kita, o bet, bet tai užsidaro tai firmai (Leo statybai – red.) viskas. Daugiau gi negalės, nu kaip galėsi susidėt čia, čia ne, ne, ne vieno objekto. Nu eisim į nuostolius, politinis skandalas va toks bus. Kada tu tarybos nariai akcininkai ir nesugebės, tai čia gi pasekmės, aš, įsivaizduokite, kas tai yra? Tai čia ne sėmkes gliaudyt. Aš tai matau vienin vienintelį variantą nuo ryt dienos prašyt, Leonai (Šeštokas – red.) , aš prašau tavęs.

Leonas Šeštokas: Gerbiu Jus, mere.

Antanas Čepononis: Jo.

Leonas Šeštokas: Tikrai gerbiu.

Antanas Čepononis: Aš dėl …

Leonas Šeštokas: ir, ir, ir…

Antanas Čepononis: Būkim…

Leonas Šeštokas: vardan, vardan Radviliškio kaip sakėt, vardan…

Antanas Čepononis: jo…

Leonas Šeštokas: Jūsų visų čia, visi šaunūs vyrai, tikrai, tikrai man padėjot. Dirbau čia aštuoniolika devyniolika metų. Tikrai visi padėjo, kas galėjo, buvo galimybės, ne paslaptis ir konkursai buvo pakreipiami teigiamai ir viskas. Nu ir norėčiau atsidėkoti, bet sakau, kad aš negaliu, ne mano rankose dabar viskas.

Leonas Šeštokas tą dieną nepasirašė atliktų darbų aktų už šimtus tūkstančių litų, nors darbai visai nebuvo atlikti.

Vilmos Adomaitienės pokalbis su drauge Zita po Gintaro Žilėno suėmimo. Draugė V.Adomaitienei skambino 2011 metų gruodžio 5 dieną.

Zita: Ar girdėjai tokią naujieną, kad tavo šefą Gintarą uždarė?

Vilma Adomaitienė: Aik tu…

Zita: Žilėną, aha.

Vilma Adomaitienė: Kur uždarė?

Zita: sakė Šiauliuose.

Vilma Adomaitienė: Aik tu…

Zita: Ar trisdešimt parų, nežinau kiek?

Vilma Adomaitienė: Aik tu…

Zita: Nu…

Vilma Adomaitienė: Kas jį dabar uždarė, ne STT?

Zita: A, nu, kažkas tai, supranti, dėl tos, dėl Europos Sąjungos tų pinigų kažkokių, kad paėmė kiek ten tų milijonų, va, nu nežinau, kiek ten paėmė tų…

Vilma Adomaitienė: Ten kai dirbau, taip, tai mačiau, kas ten darosi iš tikro…

Zita: Nu bet žinai va vis tiek nemalonumai.

Vilma Adomaitienė: Tai iš tikrųjų aš atėjau, jie jau už darbų dar neatlikę, o už visą objektų pinigus pasiėmę buvo.

Zita: Tai va…

Vilma Adomaitienė: O kada reikėjo objektą atlikti, nebebuvo nei vieno lito pinigų žinok!

Zita: Tai sakau va dabar, sakau, kad šiandien uždarė.

Vilma Adomaitienė:  Nu geras čia. Visai savivaldybei dabar bl.t ir to .. to mero, tegu pakrapšto, klausyk, su visais Tėvynės Sąjungos partijos priekį…

 

 

PALIKTI KOMENTARĄ

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia