Pastaruoju metu, peržiūrėjus statistiką, atrodo, kad maisto kainos kyla, o kai kurių produktų net ženkliai. Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (LŽŪMPRIS) tyrimų duomenimis, 2019 m. paskutinę lapkričio mėnesio savaitę, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse daugelio pagrindinių maisto produktų kainos gerokai išaugo. Pigo tik morkos, svogūnai ir kopūstai.
Praėjusią savaitę Lietuvoje išaugintų bulvių, kopūstų ir svogūnų kainos buvo didesnės, pvz., nesupakuotų bulvių – 48,28 proc. (vidutinė kaina buvo 0,43 EUR/kg), supakuotų bulvių – 23,81 proc. (vidutinė kaina buvo 0,52 EUR/kg), baltagūžių kopūstų – 29,03 proc. (vidutinė kaina buvo 0,40 EUR/kg), svogūnų – 28,13 proc. (vidutinė kaina buvo 0,41 EUR/kg). Tačiau morkos ir burokėliai buvo pigesni, pvz. nesupakuotos morkos – 23,26 proc. (vidutinė kaina buvo 0,33 EUR/kg), supakuotos morkos – 11,59 proc. (vidutinė kaina buvo 0,61 EUR/kg), burokėliai – 8,82 proc. (vidutinė kaina buvo 0,31 EUR/kg).
Augintojų apklausos duomenimis, šiemet lapkričio pabaigoje bulvių vidutinė kaina augintojų ūkiuose buvo tokia pati kaip ir prieš metus. Baltagūžių kopūstų vidutinė kaina buvo 22,22 proc. mažesnė, plautų morkų – 21,43 proc. mažesnė, svogūnų – 16,13 proc. mažesnė, o burokėlių – 8,82 proc. didesnė. Štai 2019 m. rudenį svogūnų ir baltagūžių kopūstų kainos grandinėje mažmeninės prekybos dalis buvo didesnė nei praėjusiais metais. Todėl, nors iš augintojų ūkių svogūnai ir baltagūžiai kopūstai šiemet superkami pigiau, prekybos tinklų parduotuvėse jų kaina yra didesnė ir mažėja lėčiau.
2019 m. (11 25–12 01), palyginti su šių metų 47 savaite (11 18–24), Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse kiaulienos sprandinės (šviežios, atšaldytos) vidutinė mažmeninė kaina (neįskaitant akcinių) padidėjo 0,51 proc. (0,03 EUR/kg), iki 5,89 EUR/kg, kumpio su kaulu – 0,28 proc. (0,01 EUR/kg), iki 3,56 EUR/kg, nugarinės – 0,17 proc. (0,01 EUR/kg), iki 5,84 EUR/kg, o kumpio be kaulo – sumažėjo 0,93 proc. (0,04 EUR/kg), iki 4,25 EUR/kg.Tačiau 2019 m. 48 savaitę, palyginti su 2018 m. 48 savaite, visų aukščiau paminėtų kiaulienos produktų vidutinės mažmeninės kainos buvo ženkliai didesnės, pvz., sprandinės – 29,74 proc., kumpio be kaulo – 15,49 proc., nugarinės – 19,43 proc., o kumpio su kaulu – 11,95 proc. Vidutinė kiaulių supirkimo kaina skerdyklose 2019 m. (11 25–12 01), palyginti su ankstesne savaite, padidėjo 3,60 proc. (0,07 EUR/kg) ir sudarė 1,91 EUR/kg skerdenų.