Kokiais privalumais pasižymi skirtingi daržovių konservavimo būdai?

0
430
Marinavimas bei konservavimas – populiariausi, tačiau ar tikrai geriausi?

Marinavimas bei konservavimas – populiariausi, tačiau ar tikrai geriausi?

Marinavimu vadinamas procesas, kai ant daržovių užpilamas išvirtas marinatas su actu ir įvairiais prieskoniais. Tuo tarpu konservuojant acto naudoti nereikia, daržoves galima paprasčiausiai sudėti į stiklainius, užpilti karštu vandeniu ir pagardinti nedideliu kiekiu druskos. Nors marinavimas vis dar išlieka vienu populiariausių daržovių apdorojimo būdų, tačiau tai yra ir pats nesveikiausias variantas – dažnai naudojamas didelis kiekis druskos, cukraus, acto ir netgi įvairių cheminių priedų, kurie prailgina galiojimą. Tad ką verčiau rinktis tiems, kurie nori maitintis sveikiau?

Liofilizacija – džiovinimo šaltyje stebuklas

Šiuo metu sparčiai populiarėjantis konservavimo būdas yra liofilizacija – produktų užšaldymas ir džiovinimas šaltyje. Naudojant šią technologiją, iš daržovių išgarinamas vanduo, tačiau lieka mineralinės medžiagos, nepakinta skonis ir suteikiama traški bei puri struktūra. Liofilizuotos daržovės yra labai lengvos, neužima daug vietos ir nereikalauja specialios laikymo temperatūros. Tokiu būdu apdorotos daržovės vertingos tuo, kad gali išsilaikyti iki trejų metų neprarasdamos savo vitaminų ir mineralų. Taip pat nustebinti gali tai, kad jų pirminę būseną galima atkurti panardinus į šaltą vandenį – kelios minutės ir daržovės vėl bus tarsi šviežios.

Šaldymas ir džiovinimas – paprasta ir naudinga

Vienas greičiausių ir paprasčiausių daržovių konservavimo būdų yra šaldymas. Šaldant išsaugoma didžioji dalis naudingųjų daržovių medžiagų, jos nepraranda savo skonio ir formos, o ir laikyti šaldiklyje galima iš tiesų gana ilgai. Daržoves tinka šaldyti tiek nepjaustytas, tiek smulkintas ar netgi sutrintas, o patogiausia šaldyti tokias gėrybes, kurios jau yra smulkios ir kitaip apdoroti jų nereikia – šaknines daržoves, žirnius, pupeles. Tiesa, šaldymas reikalauja turėti daug vietos šaldiklyje arba netgi atskirą šaldiklį.

Džiovinant produkte nebelieka drėgmės, todėl jis gali ilgiau išsilaikyti ir būti atsparesnis nuo pelėsio, grybelio ar bakterijų. Taip pat džiovinti produktai neužima daug vietos, juos galima laikyti tamsiose, sausose patalpose bei spintelėse. Dažnai sužiovinus daržovę, jos skonis tampa dar ryškesnis ir sodresnis, todėl puikiai tiks pagardinti ar papuošti įvairiems patiekalams – troškiniams, sriuboms arba picoms, o taip pat tai gali tapti skaniu užkandžiu. 

PALIKTI KOMENTARĄ

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia