Pokyčiai mokyklose: galas dėžučių kultui?

0
652
Jau artimiausiu metu moksleiviai turėtų gauti šilto ir visaverčio maisto ir švietimo įstaigose.

 

Jau artimiausiomis dienomis vaikų skrandžius turėtų pasiekti daugiau visaverčio ir šilto maisto. Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas dėl saugaus mokinių maitinimo mokyklose – jose nebeliko siūlymo prioritetą teikti valgymui klasėse iš namų atsineštu maistu.

Kaip šią savaitę, antradienį, vykusioje spaudos konferencijoje įvardijo Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, šiais pokyčiais siekiama užtikrinti, kad moksleiviai gautų šilto ir visaverčio maisto.

„Pagrindinė rekomendacija yra stengtis sudaryti sąlygas mokiniams pavalgyti šilto maisto“, – sakė ministras.

Anot jo, toks sprendimas priimtas, atsižvelgiant į visas galimas koronaviruso plitimo rizikas.

„Jei yra galimybė, tai, kaip mitybos specialistai ir mini, labai svarbu pasirūpinti ir kitais poreikiais, kurie yra svarbūs – kad paskui vaikai nesulauktų kitų problemų, susijusių su jų virškinimo sistema“, – kalbėjo A. Veryga.

Prieš prasidedant mokslo metams ministerija rekomendavo pirmenybę teikti valgymui klasėse iš namu atsineštu maistu ir gėrimais. Mokiniams, kurie maitinami nemokamai, tokiu atveju turėtų būti išduodami maisto daviniai. Tiesa, maitinimas valgyklose nebuvo draudžiamas.

Kaip vėliau antradienį informavo Sveikatos apsaugos ministerija, ir toliau galioja rekomendacija sudaryti tvarkaraštį ir klasėms ar mokinių srautams nustatyti skirtingą valgymo laiką, kai valgoma valgyklose.

Nesant galimybei atskiroms mokinių klasėms valgyklose valgyti skirtingu metu, išlieka rekomendacija suskirstyti valgyklą į skirtingoms klasėms skirtus sektorius. Vienas šalia kito esančiuose sektoriuose turėtų valgyti greta besimokančių ir vienu koridoriumi besinaudojančių klasių mokiniai. Tarp skirtingų sektorių reikėtų išlaikyti ne mažesnį kaip dviejų metrų atstumą.

Ir toliau rekomenduojama vietose, kur galimas susibūrimas, pavyzdžiui, eilėse prie praustuvų, maisto išdavimo stalų, kasų, panaudotų indų ir padėklų surinkimo vietų, tarp asmenų išlaikyti ne mažesnį negu vieno metro atstumą.

Prieš pradedant valgyti klasėse arba valgyklose, mokiniai privalo gerai nusiplauti rankas vandeniu ir skystu muilu. Nosį ir burną dengiančią apsaugos priemonę dėvintis suaugęs asmuo turi užtikrinti, kad laikomasi rankų plovimo, valgymo higienos, atstumų bei mokinių srauto valdymo reikalavimų

PALIKTI KOMENTARĄ

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia